NOSKOS: Koreaanse spareribs, pittige Aziatische ribs van de BBQ!

Onlangs heb ik de Easterwood spareribs al geprobeerd. Naast de variant met Noskos rub en saus (zoetig) heeft Noskos ook nog de Koreaanse variant welke lekker pittig is. Deze stonden beide op het menu vandaag dus hierbij het recept voor de Koreaanse variant!

De Easterwood methode en de Easterwood ribs zijn vernoemd naar mijn ‘barbecue partner in crime’ Frits. Hij heeft deze manier niet verzonnen, maar wel in de Nederlandse barbecuescene bekend en populair gemaakt. De naam komt van Frits’ blog: Easterwood BBQ. En die naam komt weer van zijn woonplaats, Oosterhout.

Noskos BBQ

Voor de Koreaanse spareribs moet je wel even op zoek naar een paar specifieke ingredienten namelijk de gochujang en de gochugaru. Gochujang is een peper pasta die je ideaal door een glaze of saus kan gebruiken. Gochugaru zijn gemalen, (zon)gedroogde rode pepers uit Zuid-Korea. Ik heb deze echter niet kunnen vinden (geen toko in de buurt) dus ik heb chili vlokken gebruikt. Gochugaru ligt van diverse merken in de schappen van de grotere supermarkten.

Koreaanse spareribs, pittige Aziatische ribs van de BBQ!

Koreaanse spareribs, pittige Aziatische ribs van de BBQ!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Porties 1 rib

Equipment

  • rookhout
  • Kwast

Ingrediënten
  

  • 1 hele sparerib

Rub

  • 1 el zeezout
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el rietsuiker
  • 2 tl gochugaru / chili vlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemberpoeder

Glaze

  • 1 el abrikozenjam
  • 1 el gochujang
  • 1 el sojasaus
  • 1 el honing
  • 1 el sesamolie
  • 1 el rijstazijn
  • tl knoflookpoeder
  • tl gemberpoeder

Garnering

  • 1 el sesamzaadjes (aangebakken)

Instructies
 

  • Haal het vlies van de sparerib af. Deze kan je makkelijk verwijderen door met de achterkant van een koffielepeltje er onder te drukken en los te trekken. Vervolgens kan je met een stukje keukenrol (voor de grip) het hele vlies verwijderen.
  • Smeer de sparerib in met de rub.
  • Bereid de BBQ voor op een indirecte bereiding op een temperatuur van ongeveer 160 graden gemeten op het rooster. Hoe je dat doet? Dat legt Noskos je op deze pagina haarfijn uit!
  • Leg het rookhout op het vuur, haal de sparerib uit de koelkast en plaats deze op de BBQ weg van het vuur. Laat 90 minuten liggen.
  • Maak intussen de glaze door alle ingrediënten van de glaze in een pannetje te doen en deze even op te warmen. Als de glaze te dun is laat het even inkoken tot de gewenste dikte.
  • Na 90 minuten smeer je de sparerib in met de glaze en laat je deze nog een kwartiertje liggen.
  • Als de glaze mooi gekarameliseerd is kan de sparerib van de barbecue. Eet smakelijk!

Notities

Dit is een recept van Noskos, wil je meer weten van zijn recepten, bezoek dan zijn website.
Trefwoord Sparerib

Het vorige experiment met pittige spareribs (staat niet op deze site) was geen succes aangezien er geen pit in zat, maar deze… jup die doet het! Heerlijk pittige spareribs zonder dat het te pittig is en waar je de volgende dag geen last van hebt. Wil je het nog pittiger kan je altijd nog iets van cayennepeper in de rub doen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie