3-2-1 Oerhammetjes van de barbecue

Afgelopen week heb ik eens oerhammetjes geprobeerd. De methode is hetzelfde als de spareribs, ook kwa kruiden als je wenst. Dit betekent dus de 3-2-1 methode. Ik vond mijn oerhammetjes echter niet erg groot, en de sparerib die ik tegelijkertijd heb bereid was wat dikker dan normaal dus ik ben overgestapt op 2,5-2-0,5. Dit betekent dus 2,5 uur roken, 2 uur ingepakt en nog een half uurtje op de BBQ waarbij wij de saus aanbrengen.

Voor de oerhammetjes wordt wel geadviseerd om tijdens de eerste stap regelmatig de oerhammetjes te sprayen met bijvoorbeeld een “piggyspray” zodat deze niet te droog wordt. Ik heb een spray gemaakt van 50% appelazijn en 50% appelsap. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Ik heb elke 20/30 minuten de oerhammetjes voorzien van spray. Dit had wel iets vaker gemogen. Hij was niet droog, maar kon beter. Op naar het recept!

Kwa kruiden en saus kan je helemaal zelf bepalen wat je lekker vind!

Oerhammetjes

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 1 persoon

Equipment

  • Rookhout (Appel of Kers)
  • Aluminiumfolie
  • Kwast
  • Bloemspuit

Ingrediënten
  

  • 1 oerhammetje
  • Worcestersaus
  • Jouw favoriete BBQ kruiden
  • Roomboter
  • Appelsap
  • Honing
  • Jouw favoriete BBQ saus

Piggy Spray

  • 50 % appelsap
  • 50 % appelazijn

Instructies
 

  • Bereid de BBQ voor op een indirecte bereiding op een temperatuur van ongeveer 120 graden gemeten op het rooster. Hoe je dat doet? Dat legt Noskos je op deze pagina haarfijn uit!
  • Smeer het oerhammetje in met wat Worchestersaus om een plaklaagje voor de kruiden te maken.
  • Strooi de BBQ kruiden over het oerhammetje heen en smeer dit goed in.
  • Als de BBQ op temperatuur is voeg je het rookhout toe en leg je het oerhammetje op de BBQ weg van het het vuur (indirect).
  • Maak intussen de Piggyspray door de plantenspuit te vullen met een mix van 50% appelazijn en 50% appelsap.
  • Spuit het oerhammetje elk kwartier in met de Piggyspray
  • Haal het oerhammetje na 2,5 uur van de BBQ en leg deze op het aluminiumfolie. Doe wat honing een blokje roomboter op het oerhammetje. Doe er naar smaak eventueel nog wat appelsap bij en pak het oerhammetje stevig in
  • Leg het oerhammetje terug op de BBQ weg van het vuur en laat het daar nog ongeveer 2 uur liggen.
  • Pak na 2 uur het oerhammetje weer uit. Leg deze terug op de BBQ (indirect) en smeer deze in met je favoriete BBQ saus. Herhaal dit na een kwartier nog eens.
  • Is de kleur lekker donker/naar smaak? Haal het oerhammetje van de BBQ en eet smakelijk!
Trefwoord Varken

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie