NOSKOS: 3-2-1 Spareribs van de barbecue
Eigenlijk gaat de titel al meteen fout… De originele term 3-2-1 komt uit Amerika en bestaat uit 3 uur roken, 2 uur ingepakt en 1 uur aflakken. Echter zijn de spareribs uit Nederland een stuk dunner. Deze worden in Amerika ook wel baby back ribs genoemd. Hierdoor is 6 uur eigenlijk te lang voor de spareribs zoals wij die in Nederland kennen. Voor deze spareribs hou ik 2-1,5-0,5 aan. Dus 2 uur roken, 1,5 uur ingepakt en een half uurtje lakken (of langer indien nodig).
3-2-1 Spareribs van Noskos
Ingrediënten
Equipment
Method
- Haal het vlies van de sparerib af. Deze kan je makkelijk verwijderen door met de achterkant van een koffielepeltje er onder te drukken en los te trekken. Vervolgens kan je met een stukje keukenrol (voor de grip) het hele vlies verwijderen.
- Smeer de sparerib in met mosterd (of olijfolie) en voorzie de sparerib van de rub.
- Pak de sparerib in in vershoudfolie of vacumeer hem en leg een nacht in de koelkast.
- Bereid de BBQ voor op een indirecte bereiding op een temperatuur van ongeveer 120 graden gemeten op het rooster. Hoe je dat doet? Dat legt Noskos je op deze pagina haarfijn uit!
- Haal het vlees uit de vershoudfolie en plaats deze op de BBQ weg van het vuur.
- Haal na 2 uur de rib van de BBQ en leg deze op de kop op het aluminiumfolie. Doe wat agavesiroop, bastardsuiker en wat blokjes roomboter op de sparerib. Doe er naar smaak eventueel nog wat appelsap bij en pak de sparerib stevig in.
- Leg het vlees terug op de BBQ weg van het vuur en laat het daar nog ongeveer 1,5 uur liggen. Houd 1 uur aan als je het vlees iets steviger wilt houden.
- Na 1,5 uur pak je het vlees uit en leg je het vlees weer op de BBQ met de ribben naar beneden. Smeer met een kwast wat BBQ saus over de rib en sluit de BBQ voor 15 minuten.
- Na een kwartier smeer je hem nog een keer in met de BBQ saus.
- Is de kleur lekker donker/naar smaak en is de saus mooi gekarameliseerd? Haal de sparerib van de BBQ en eet smakelijk!
1 reactie
[…] op technieken zoals Low and Slow. Ik was voornamelijk geïnteresseerd in het zelf bereiden van spareribs, maar ook andere gerechten kwamen langs waardoor ik tot de conclusie kwam dat ik meer wilde. Dit […]