BBQ Junkie: Babi Pangang van Buikspek
Nadat onze eigen chinees is overgestapt op een andere saus (veel te zoet red.) voor de Babi Pangang werd het eens tijd om zelf maar eens aan de slag te gaan. Als snel stuitte ik op het recept van BBQ Junkie! Tijd om deze eens te proberen. Verder heeft Babi Pangang weinig introductie nodig lijkt mij dus op naar het recept:
BBQ Junkie: Babi Pangang van Buikspek
Babi Pangang van Buikspek langzaam gegaard op de barbecue
Equipment
- Vershoudfolie
- Kernthermometer
- Kwast
- Steelpan voor de glaze en saus
Ingrediënten
- 1 kg buikspek
Rub
- 1 el basterdsuiker
- 2 el 5 spice kruiden
- 1,5 el paprikapoeder
- 1 el gemberpoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 1,5 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- 2 tl (vers)gemalen zwarte peper
Glaze
- 1 el basterdsuiker
- 3 el chilisaus
- 2 el ketjap manis
Saus
- 1 el olijfolie
- 1 kleine ui (fijn gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesnipperd)
- 3 el ketchup
- 1 el sambal
- 2 cm gember
- 70 gram tomatenpuree
- 1 el basterdsuiker
- 3 el chilisaus
- 3 el water
- maïzena voor als de saus te dun is
Instructies
Buikspek marineren met de rub (een dag van tevoren)
- Maak de rub door alle ingredienten in een kommetje te mengen
- Haal het buikspek uit de verpakking en dep deze droog. Snij de vetkant, niet te diep, kruislings in.
- Smeer het buikspek in met de rub en pak deze in in vershoudfolie. Laat het de hele nacht rusten in de koelkast
Buikspek op de barbecue
- Bereid de BBQ voor op een indirecte bereiding op een temperatuur van ongeveer 120 graden gemeten op het rooster. Hoe je dat doet? Dat legt Noskos je op deze pagina haarfijn uit!
- Leg het buikspek op de barbecue, weg van het vuur, tot deze een temperatuur van 76 graden heeft bereikt
- Als de temperatuur van 76 graden is bereikt smeer je het buikspek in met de glaze en laat deze dan nog een kwartiertje liggen
- Pas de barbecue aan naar 180 graden directe hitte en bak het buikspek af boven het vuur. Eerst met de vleeskant 2 minuten, daarna met de vetkant nog eens 2 minuten.
- Haal het buikspek van de barbecue en laat deze even rusten.
Glaze
- Voeg de ingredienten van de glaze toe aan een steelpannetje en verhit deze. Laat deze rustig koken en roer net zolang tot de suiker is opgelost.
- Doe de saus in een bakje en laat deze afkoelen.
Saus
- Doe de olie in een steelpannetje en fruit hierin de ui, knoflook en tomatenpuree even kort aan.
- Voeg de sambal, basterdsuiker, ketchup en de chilisaus toe en roer goed door elkaar.
- Rasp de gember en voeg deze ook toe. Roer nogmaals goed door elkaar.
- Voeg als laatste het water toe. Is de saus te dun? Voeg dan wat maïzena toe om in te dikken.
Notities
Dit is een recept van BBQ Junkie. Bezoek zijn site voor meer recepten!