NOSKOS: Gerookte kip
Soms is een salade ook wel lekker met sla, tomaat, augurkjes, komkommer en… juist, gerookte kip! En dat laatste is heel simpel zelf te maken ook nog dus weer even een recept getest: gerookte kipfilet van de barbecue!
Gerookte kip
Gerookte kip van de barbecue
Equipment
- rookhout (appel)
- Kernthermometer
Ingrediënten
- 8 kipfilets
Marinade
- 2 liter water
- 200 gr zeezout
- 200 gr donkerbruine basterdsuiker
- 4 laurierblaadjes
- 1 el gemalen of gekneusde peper
- 1 el tijm
- ½ tl rozemarijn
Instructies
- Maak een avond van te voren de marinade klaar door alvast alle ingredienten voor de marinade in een pan te doen en deze even kort aan de kook te brengen. Zorg dat de zout goed is opgenomen in het water
- Laat afkoelen en zet de pan een nachtje in de koelkast
- Haal een uur van tevoren de marinade uit de koelkast en laat de kipfilets hier 1 uur in marineren
- Bereid intussen de BBQ voor op een indirecte bereiding op een temperatuur van ongeveer 110 graden gemeten op het rooster. Hoe je dat doet? Dat legt Noskos je op deze pagina haarfijn uit!
- Als de kip een uur in de marinade heeft gelegen voeg je het rookhout toe aan de kolen, plaats je het rooster en leg je de kip op de barbecue
- Als de kipfilet 74 graden kerntemperatuur heeft kan deze van de barbecue af
Alternatieve garing
- Als de kipfilet een kerntemperatuur heeft van 63 graden zet dan een kookwekker voor 14 minuten. Na 14 minuten is de kip dan veilig om te eten.
- Ik heb dit zelf nog niet getest, maar dit schijnt de malsheid en vochtigheid van de kip ten goede te komen!
Bewaren
- De kipfilet kan je in een vacuumzak invriezen zodat je een voorraadje kan maken!
Notities
Dit is een recept van Noskos, wil je meer weten van zijn recepten, bezoek dan zijn website.