Rutger Bakt: Hamburgerbroodjes

Aangezien wij weer eens zin hadden in de zelfgemaakte McChicken (zie ook recept voor de saus) en eens geen zin hadden in broodjes van de supermarkt heb ik mij er maar eens aan gewaagd om zelf broodjes te maken. Dit was sowieso spannend voor mij, omdat dit de eerste keer is dat ik überhaupt iets met brooddeeg ging doen.

Maar ziehier het resultaat! De 2e rijs had waarschijnlijk wat langer gemoeten omdat de broodjes toch nog wat aan de compacte kant waren. Met dit recept krijg je ongeveer 800gram aan netto deeg en kan je dus ongeveer 10 bolletjes maken van 80 gram. Qua smaak zat het zeker goed en voor een eerste keer ben ik zeker niet ontevreden!

Rutger Bakt: Hamburgerbroodjes

Hamburgerbroodjes van rutgerbakt.nl
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijzen (2x 1 uur) 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 10 hamburgerbroodjes

Equipment

  • keukenmachine voor het kneden

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 gr tarwebloem
  • 6 gr droge gist
  • 10 gr zout
  • 25 gr zonnebloemolie
  • 50 gr ei (ongeveer 1 ei)
  • 275 gr volle melk op kamertemperatuur

Voor het afbakken

  • sesamzaadjes

Instructies
 

  • Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed dit tot een soepel deeg in de keukenmachine voor ongeveer 15 minuten.
  • Het deeg is klaar zodra je er een vliesje mee kan maken (doorzicht vlies als je het deeg iets uit elkaar trekt)
  • Vorm een bal van het deeg en doe het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek deze af en laat het deeg rijzen voor ongeveer 1 uur tot het volume van het deeg is verdubbeld (Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan)
  • Stort het deeg op een ingevette werkbank en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in gelijke bolletjes en bol deze op. Weet je niet hoe je moet opbollen? Ik heb veel aan deze video gehad op Youtube.
  • Leg de bollen op een bakplaat, dek deze af en laat even 15 minuten rusten.
  • Druk nu de bolletjes plat, maak ze nat met wat water en bestrooi met sesamzaadjes. Druk de sesamzaadjes licht aan.
  • Dek de bolletjes weer af en laat weer voor ongeveer 1 uur rijzen tot ze weer bijna in volume zijn verdubbeld (Ze zijn goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even blijft staan en dan langzaam terugveert)
  • Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden bij hete lucht)
  • Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar
  • Haal de broodjes uit de oven en leg deze op een rooster
  • Eet smakelijk!

Notities

Dit is een recept van Rutger Bakt. Voor meer recepten van Rutger kan je terecht op zijn website!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie